Ga naar de inhoud
De klimaatklasse van een koel- of vrieskast geeft aan voor welke omgevingstemperaturen het apparaat geproduceerd is. Er zijn 4 klimaatklassen, die afzonderlijk of in combinatie bij de diverse uitvoeringen vermeld kunnen staan.

SN = omgevingstemperatuur van 10 tot 32°C
N = omgevingstemperatuur van 16 tot 32°C
ST = omgevingstemperatuur van 16 tot 38°C
T = omgevingstemperatuur van 16 tot 43°C

De combinatie SN-T betekent dan dat het apparaat geschikt is voor omgevingstemperaturen van 10 tot +43°C.

Bij temperaturen onder de ondergrens van de klimaatklasse zullen koelkasten met en zonder vriesvak en dubbeldeurs koelkasten met 1 thermostaat niet meer goed kunnen functioneren. Koel/vriescombinaties met DuoCooling werken bij een omgevingstemperatuur vanaf 0°C.

Statische huishoudelijk vrieskasten daarentegen zullen technisch nog wel goed functioneren. Sinds 1 juli 2017 zijn alle vrieskisten, vrieskasten en tafelmodel vrieskasten met SmartFrost voorzien van FrostProtect. Deze vriezers blijven functioneren bij een omgevingstemperatuur vanaf -15°C. Voor alle vriezers gefabriceerd voor deze datum en vriezers met NoFrost is de ondergrens 0°C.

Bij de professionele diepvrieskasten (uitgezonderd statische diepvrieskasten) is vanwege het ontdooisysteem een omgevingstemperatuur van minimaal +10°C vereist.

Goed om te weten: wij verkopen geen koelkasten en/of koelvriescombinaties die geschikt zijn om in een ruimte te kunnen staan waar de temperatuur kan dalen tot onder de 5°C.Deze informatie is genomen uit de informatie van LIEBHERR


Voor nog meer informatie kijk bovenaan de pagina voor volgende blad
Kan ik mijn koelkast/vriezer in de schuur of garage neerzetten?
Wil je je koelkast of vriezer in het schuurtje, tuinhuis, de berging of garage neerzetten? Controleer dan middels de klimaatklasse of jouw koelkast of vriezer daarvoor geschikt is. De klimaatklasse van een koelkast geeft aan bij welke minimale en maximale omgevingstemperatuur de koelkast of vriezer goed werkt.  

Zomer
In de zomer wil je voorkomen dat je koelkast of vriezer op een te warme plek staat. Het toestel verbruikt dan meer energie omdat het harder moet werken om op temperatuur te blijven.
Goede luchtcirculatie is ook van belang zodat de koelkast

Winter
In de winter wil je de koelkast, vriezer of koelvriescombinatie juist niet op een plek neerzetten waar de omgevingstemperatuur lager wordt dan de klimaatklasse van jouw toestel. Doe je dat wel, dan kan een juiste werking niet gegarandeerd worden of veroorzaakt het mogelijk een storing.
Uitgebreide informatie over de klimaatklasse en omgevingstemperatuur voor jouw koelkast of vriezer staat in de handleiding.

Hoe herken ik de klimaatklasse?
De klimaatklasse staat op het typeplaatje, deze sticker vind je links onderin naast de onderste lade (bij de koelkast is dit meestal de groentelade).

Er zijn vier klimaatklassen die afzonderlijk of in combinatie op het typeplaatje staan:
1.   Sub Normal     10 – 32°C SN
2.  Normal             16 - 32°C N
3.  Sub Tropical    16 - 38°C ST
4.  Tropical            16 - 43°C T

Staat er een combinatie van klimaatklassen op het typeplaatje, bijvoorbeeld SN-ST dan geldt de laagste minimale temperatuur en de hoogste maximale temperatuur. Bij SN-ST is de minimale omgevingstemperatuur 10°C en maximaal 38°C.

Koelkasten en vriezers met de klimaatklasse SN-T zijn het meest geschikt om in de schuur neer zetten. De SN-T betekent dat de koelkast of vriezer goed blijft werken in een omgeving van minimaal 10°C en maximaal 43°C.

Goed om te weten: wij verkopen geen koelkasten en/of koelvriescombinaties die geschikt zijn om in een ruimte te kunnen staan waar de temperatuur kan dalen tot onder de 5°C.

Deze informatie is genomen uit de informatie van ATAG
Tel 0227-547303 - GSM/WhatsApp 06-53771715
Terug naar de inhoud